Търсене в този блог


вторник, 27 април 2010 г.

Нов съм как да започна?

Всеки начинаещ обича да задава този въпрос на тези ,които обаче са минали през стадия начинаещ в един прекрасен момент започва да им омръзва да отговарят и започват да се заяждат.

Така разбрали сте за Паркур и сте решили да се занимавате с този спорт.Как обаче да започнете?

От където и да го погледнем Паркур и изключително силов и натоварващ спорт.Изисква сериозни физически данни и способности още повече ,че в началото когато ви липсва техника тя трябва да бъде компенсирана с много сила.Единственото логично начало тук е да тренирате СИЛА.

Окей открихме първата стъпка:”Трябва да стана по-силен”  
Това поражда друг въпрос:”Колко време да тренирам сила?”

Това попринцип е строго индивидуално,но да приемем ,че тук можем да поставим 3 стериотипа
  1. Вие сте спортист.Спортуавте някакъв спорт от както се помните-футбол,баскетбол,фитнес,бойни изкуства.С други думи в отлична спортна форма сте.Това означава ,че е достатъчно да тренирате толкова ,че да подържате тази форма и сте готови да обърнете внимание на техниката.В най-лошия случай ще се наложи да балансирате това ,което имате понеже не всички спортове развиват еднакво цялото тяло.
  2. Вие не сте спортист ,но подръжате формата си.От време на време ходите да тичате,спортувате с приятели и прочие.Не сте в перфектна ,но сте в добра спорта форма.Сега трябва да се съсредоточите в това да станете малко по-силен да изградите нужната ви броня.Известно време примерно около месец трябва да спазвата някаква тренировъчна програма ,която да развива цялото ви тяло.След това  сте готов да се съсредоточите върху техниката.
  3. Вие сте от типът хора ,чието движение се изразява в това да се преместят до хладилника или до банята и го правите само защото ви се налага.Голяма част от ежедневието ви минава пред компютъра/телевизора или на леглото.Вие имате наистина много работа.Трябва да започнете да тичате доста понеже сте отвикнали към този начин на живот.Резките натоварвания в никакъв случай няма да се отразят добре на сърцето ви.Физическите упражнения трябва да бъдат леки в началото и постепенно да увеличавате натоварването.Ще мине време докато сте в нужното състояние за да започнете.Естествено ,че може да комбинирате така наречения кондишънинг(физически упр) с някой не толкова натоварващи елементи от техниката.

Вече сте по-силни от преди каква е следващата стъпка?

Първото нещо на което трябва да се научите е това как да приземявате.Намирате е си една хубава ниска стеничка около 20 см и започвате да скачате от нея  и да приземявате (вина ги на пръсти) постепенно вдигате височината.

След това трябва да се научите да скачате.Без значение дали от прецизен или просто някакъв дроп или гап техниката е една и съща.
Тук вече ще ви препратя към друга моя статия защото ще започна да се повтарям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар